niet kunnen slapen door jeuk

Een van de meest frustrerende en vermoeiende dingen is niet in staat zijn om in slaap te vallen vanwege jeuk. Het kan leiden tot slapeloosheid en andere gezondheidsproblemen. In deze tekst zullen we bespreken wat de oorzaken van jeuk kunnen zijn en wat je kunt doen om jeuk te verminderen en beter te slapen.

Oorzaken van jeuk

Jeuk kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Droge huid

Een droge huid kan leiden tot jeuk en kan worden veroorzaakt door weersomstandigheden, overmatig gebruik van zeep, hete douches en bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem.

 1. Allergieën

Allergieën voor stoffen zoals wasmiddelen, cosmetica, parfums, huisstofmijt en dieren kunnen leiden tot jeuk.

 1. Insectenbeten

Betend of stekende insecten zoals muggen, bedwantsen en teken kunnen leiden tot jeuk.

 1. Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zoals psoriasis, dermatitis en huiduitslag kunnen leiden tot jeuk.

 1. Medicijnen

Sommige medicijnen, zoals antibiotica en anticonvulsiva, kunnen jeuk veroorzaken als bijwerking.

Wat te doen tegen jeuk?

Er zijn verschillende manieren om jeuk te verminderen en beter te kunnen slapen.

 1. Verzorging van de huid

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jeuk te verminderen, is zorgen voor een goede huidverzorging. Dit betekent het vermijden van hete douches en baden en het beperken van het gebruik van zeep en andere producten die de huid kunnen uitdrogen. Het gebruik van vochtinbrengende crèmes en lotions kan ook helpen om de huid gehydrateerd te houden en jeuk te verminderen.

 1. Antihistaminica

Antihistaminica zijn medicijnen die worden gebruikt om allergieën te behandelen en kunnen helpen bij het verminderen van jeuk. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar zonder recept of op voorschrift van een arts.

 1. Koele compressen

Het aanbrengen van een koele, vochtige doek op de jeukende plek kan helpen om de jeuk te verminderen en de huid te kalmeren.

 1. Essentiële oliën

Sommige essentiële oliën, zoals lavendel en pepermuntolie, kunnen helpen om jeuk te verminderen en te kalmeren. Breng de olie aan op de jeukende plek en wrijf zachtjes in.

 1. Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn medicijnen die worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en kunnen worden voorgeschreven door een arts om jeukende huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis te behandelen.

 1. Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, kunnen helpen om stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.