hypermobiel en slapen

Hypermobiliteit is een aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige bewegingsvrijheid van de gewrichten. Dit kan leiden tot problemen bij het slapen, omdat de lichaamshouding van een persoon tijdens de slaap van nature verandert. In dit artikel bespreken we enkele tips om te helpen bij het slapen als u hypermobiel bent.

  1. Kies een geschikt matras

Het kiezen van een geschikt matras is belangrijk voor mensen met hypermobiliteit. Een matras dat te zacht of te hard is, kan de slaap verstoren en pijnlijke gewrichten veroorzaken. Kies voor een matras dat voldoende ondersteuning biedt, maar ook zacht genoeg is om comfortabel te zijn.

  1. Gebruik extra kussens

Extra kussens kunnen helpen om de druk op pijnlijke gewrichten te verminderen en de slaaphouding te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld een kussen onder de knieën of tussen de benen om de rug te ondersteunen. Een kussen onder de nek kan ook helpen om de nek en schouders te ondersteunen.

  1. Pas de slaaphouding aan

Het aanpassen van de slaaphouding kan helpen om pijnlijke gewrichten te verminderen en de slaap te verbeteren. Vermijd het slapen op uw buik, omdat dit de wervelkolom kan belasten en de nek kan verdraaien. Slapen op uw rug of zij kan helpen om de druk op pijnlijke gewrichten te verminderen.

  1. Maak gebruik van een slaapkussen

Een slaapkussen kan helpen om de slaaphouding te verbeteren en de druk op pijnlijke gewrichten te verminderen. Kies voor een kussen dat voldoende ondersteuning biedt en in staat is om de nek, schouders en rug te ondersteunen.

  1. Vermijd te veel beweging voor het slapengaan

Te veel beweging voor het slapengaan kan de slaap verstoren en pijnlijke gewrichten veroorzaken. Vermijd daarom intensieve lichaamsbeweging vlak voor het slapengaan en kies voor ontspannende activiteiten zoals lezen, meditatie of yoga.

  1. Maak gebruik van warmte- of koude therapie

Warmte- of koude therapie kan helpen om pijnlijke gewrichten te verminderen en de slaap te verbeteren. Maak gebruik van warmte- of koude kompressen op de pijnlijke gewrichten om de druk te verminderen en pijn te verlichten.

  1. Zoek medische hulp

Als u last blijft hebben van pijnlijke gewrichten tijdens het slapen, raadpleeg dan een arts. Een arts kan de oorzaak van de pijn vaststellen en een behandeling aanbevelen om de slaap te verbeteren.

  1. Maak gebruik van fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de gewrichtsmobiliteit en de spierkracht. Dit kan op zijn beurt helpen om de slaap te verbeteren en pijnlijke gewrichten te verminderen.