hoe slapen met keelpijn

Keelpijn is een veelvoorkomend symptoom dat veroorzaakt kan worden door verschillende factoren, zoals een verkoudheid, griep, allergieën of een infectie. Het kan erg ongemakkelijk zijn, vooral tijdens het slapen. In deze tekst zullen we enkele tips en remedies bespreken om je te helpen om te gaan met keelpijn en toch een rustige nachtrust te krijgen.

 1. Verlichting van keelpijn:
 • Warme dranken: Het drinken van warme dranken zoals kamillethee, gemberthee of warm water met honing kan verzachtend zijn voor de keel en helpen bij de pijnverlichting.
 • Gorgelen: Gorgelen met warm zout water kan helpen om ontstekingen te verminderen en bacteriën in de keel te bestrijden. Meng een theelepel zout in een glas warm water en gorgel gedurende 30 seconden, spoel daarna je mond met schoon water.
 • Zuigtabletten of keelsnoepjes: Zuigtabletten of keelsnoepjes met menthol, eucalyptus of honing kunnen een verzachtend effect hebben op de keel en helpen bij pijnverlichting.
 • Keel sprays: Keel sprays die verzachtende ingrediënten bevatten, zoals kamille of menthol, kunnen directe verlichting bieden door de keel te kalmeren en irritatie te verminderen.
 • Stoom inhalatie: Inhalatie van stoom kan helpen om de luchtwegen te openen en de keel te verzachten. Vul een kom met heet water, buig over de kom en adem de stoom in, bedek je hoofd met een handdoek om de stoom vast te houden.
 1. Slaaphouding en omgeving:
 • Verhoogd hoofdeinde: Slapen met een verhoogd hoofdeinde kan helpen om de druk op de keel te verminderen en het ademen gemakkelijker te maken. Gebruik extra kussens of plaats een wigvormig kussen onder je hoofd om het verhoogde effect te bereiken.
 • Luchtvochtigheid: Droge lucht kan de keelpijn verergeren. Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer om de luchtvochtigheid te verhogen en de keel gehydrateerd te houden. Zorg ervoor dat de luchtbevochtiger schoon is om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen.
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer om de luchtkwaliteit te verbeteren en mogelijke allergenen of irriterende stoffen te verminderen. Houd ramen open voor frisse lucht of gebruik een ventilator om de luchtstroom te bevorderen.
 1. Algemene tips voor een betere nachtrust:
 • Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Hydratatie helpt om de slijmvliezen in de keel gehydrateerd te houden en het herstelproces te bevorderen.