hoe laat je je hand slapen

Het is niet ongebruikelijk om te ervaren dat een van je handen 'in slaap' valt terwijl je slaapt of gedurende de dag. Dit kan een ongemakkelijk en verontrustend gevoel geven en kan soms pijnlijk zijn. In deze tekst bespreken we waarom dit gebeurt en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hand in slaap valt.

Waarom valt je hand in slaap?

Je hand kan 'in slaap' vallen als er druk wordt uitgeoefend op de zenuwen die door je hand lopen. Dit kan gebeuren wanneer je hand gedurende een langere periode in een bepaalde positie wordt gehouden, zoals wanneer je op je arm leunt of wanneer je je hand onder je hoofd houdt tijdens het slapen.

Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de zenuwen, wordt de bloedstroom naar de hand verminderd. Dit kan leiden tot een gevoel van gevoelloosheid, tintelingen of een prikkelend gevoel in de hand en de vingers.

Hoe kun je voorkomen dat je hand in slaap valt?

  1. Vermijd het te lang in één positie houden van je hand

Probeer te voorkomen dat je je hand gedurende een lange periode in één positie houdt, vooral als het een onnatuurlijke positie is. Als je langere tijd op je arm leunt, verplaats dan regelmatig je gewicht en verander je positie om de druk op de zenuwen te verminderen.

  1. Houd je handen warm

Koude handen kunnen de bloedstroom naar de hand verminderen, waardoor het risico op gevoelloosheid en tintelingen toeneemt. Houd je handen warm door handschoenen of wanten te dragen bij koud weer, vooral als je lange tijd buiten bent.

  1. Pas je slaaphouding aan

Als je hand 's nachts vaak in slaap valt, kan het helpen om je slaaphouding aan te passen. Vermijd het onder je hoofd plaatsen van je hand tijdens het slapen en probeer op je rug te slapen in plaats van op je zij. Als je op je zij slaapt, kun je een kussen tussen je armen plaatsen om te voorkomen dat je hand onder druk komt te staan.

  1. Doe stretchoefeningen voor je handen

Stretchoefeningen voor je handen kunnen helpen om de bloedstroom te bevorderen en de druk op de zenuwen te verminderen. Maak regelmatig een vuist en open je hand volledig om de spieren en pezen in je handen te strekken. Je kunt ook je handen schudden om de bloedstroom te bevorderen.

  1. Gebruik een ergonomisch toetsenbord

Als je veel tijd achter een computer doorbrengt, kan het gebruik van een ergonomisch toetsenbord helpen om de druk op de zenuwen in je handen te verminderen. Deze toetsenborden zijn ontworpen om de polsen in een natuurlijke positie te houden, waardoor de druk op de zenuwen en bloedvaten in de handen verminderen.