gespannen kaken tijdens slapen

Gespannen kaken tijdens het slapen, ook wel bekend als nachtelijke tandenknarsen of bruxisme, is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren. Het kan leiden tot pijnlijke kaken, hoofdpijn en zelfs beschadiging van de tanden. In deze tekst zullen we bespreken wat nachtelijke tandenknarsen is, waarom het optreedt, wat de symptomen zijn en hoe het kan worden behandeld.

Wat is nachtelijke tandenknarsen?

Tandenknarsen is het onbewust samentrekken van de kauwspieren, waardoor de tanden heen en weer bewegen en soms tegen elkaar wrijven. Dit kan zowel overdag als 's nachts gebeuren, maar het komt meestal voor tijdens het slapen. Het kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn, pijnlijke kaken, beschadiging van de tanden en slaapproblemen.

Waarom gebeurt het?

Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen nachtelijke tandenknarsen ervaren, maar er zijn een aantal factoren die hieraan kunnen bijdragen, zoals:

  1. Stress: Stress en angst kunnen bijdragen aan nachtelijke tandenknarsen, omdat het de spierspanning in het lichaam kan verhogen.

  2. Abnormale beet: Als de tanden niet goed op elkaar passen of als er abnormale slijtage van de tanden optreedt, kan dit bijdragen aan het ontstaan van tandenknarsen.

  3. Slaapapneu: Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens het slapen herhaaldelijk stopt en weer begint. Dit kan bijdragen aan tandenknarsen tijdens het slapen.

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende symptomen van nachtelijke tandenknarsen zijn:

  1. Pijnlijke kaken: Het samentrekken van de kauwspieren kan leiden tot pijnlijke kaken en moeite met het openen van de mond.

  2. Beschadiging van de tanden: Door het schuren van de tanden tegen elkaar kunnen ze afbrokkelen, slijten of zelfs breken.

  3. Hoofdpijn: Nachtelijk tandenknarsen kan leiden tot hoofdpijn, vooral bij het ontwaken.

  4. Slaapproblemen: Door de pijnlijke kaken en het geluid van het tandenknarsen kan het moeilijk zijn om goed te slapen.

Hoe kan nachtelijke tandenknarsen worden behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen voor nachtelijke tandenknarsen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hieronder bespreken we een aantal behandelingen:

  1. Mondbeugel: Een mondbeugel, ook wel een occlusale spalk genoemd, is een apparaat dat over de tanden wordt geplaatst om ze te beschermen tegen het schuren tegen elkaar tijdens het slapen.

  2. Stressvermindering: Als stress een factor is die bijdraagt aan het nachtelijke tandenknarsen, kan het verminderen van stress door middel van ontspanning helpen.