duizelig na slapen

Wakker worden met een duizelig gevoel kan een verontrustende ervaring zijn. Er zijn verschillende oorzaken van duizeligheid na het slapen, waaronder onderliggende medische aandoeningen en problemen met de slaapkwaliteit. In deze tekst zullen we bespreken wat duizeligheid na het slapen veroorzaakt en hoe het kan worden behandeld.

Oorzaken van duizeligheid na het slapen

 1. Lage bloedsuikerspiegel: Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, kan dit leiden tot duizeligheid. Dit kan gebeuren als je te lang slaapt en te veel tijd hebt tussen maaltijden.

 2. Lage bloeddruk: Lage bloeddruk kan leiden tot duizeligheid en kan het gevolg zijn van medicatiegebruik of medische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

 3. Slechte slaaphouding: Als je een slechte slaaphouding hebt, kan dit leiden tot duizeligheid na het wakker worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je op je buik slaapt en je nek draait.

 4. Slaapapneu: Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens het slapen stopt en begint. Dit kan leiden tot duizeligheid bij het wakker worden.

 5. BPPV (Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid): BPPV is een aandoening waarbij er kristallen in het binnenoor losraken en in de gehoorzenuw terechtkomen. Dit kan leiden tot duizeligheid, vooral bij het veranderen van positie.

 6. Innerlijk oorproblemen: Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door problemen met het binnenoor, zoals de ziekte van Ménière.

 7. Angst en stress: Angst en stress kunnen leiden tot duizeligheid en zijn vaak gerelateerd aan slaapstoornissen zoals insomnia.

Behandeling van duizeligheid na het slapen

De behandeling van duizeligheid na het slapen hangt af van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

 1. Verhoog de bloedsuikerspiegel: Als de duizeligheid wordt veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel, kan het helpen om iets te eten of te drinken met veel suiker, zoals een glas sinaasappelsap of een reep chocolade.

 2. Verhoog de bloeddruk: Als de duizeligheid wordt veroorzaakt door lage bloeddruk, kan het helpen om te staan en te bewegen om de bloedcirculatie te verbeteren. Ook kan medicatie worden voorgeschreven door een arts om de bloeddruk te verhogen.

 3. Verbeter de slaaphouding: Als de duizeligheid wordt veroorzaakt door een slechte slaaphouding, kan het helpen om een andere houding aan te nemen tijdens het slapen.

 4. Behandel slaapstoornissen: Als de duizeligheid wordt veroorzaakt door slaapstoornissen zoals slaapapneu of BPPV, kan behandeling met een arts worden geadviseerd.