corona en slecht slapen

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben veel mensen last van slaapproblemen. De stress, angst en onzekerheid die gepaard gaan met de pandemie kunnen leiden tot slaapproblemen en een verminderde slaapkwaliteit. In deze tekst zullen we bespreken waarom corona kan leiden tot slaapproblemen en welke stappen u kunt nemen om beter te slapen tijdens deze onzekere tijden.

Waarom kan corona leiden tot slaapproblemen?

  1. Stress en angst: De pandemie heeft bij veel mensen geleid tot een gevoel van stress en angst. De onzekerheid over de toekomst en de zorgen over de gezondheid van uzelf en uw dierbaren kunnen leiden tot slaapproblemen en een verminderde slaapkwaliteit.

  2. Veranderingen in routine: Veel mensen hebben hun dagelijkse routine moeten aanpassen als gevolg van de pandemie. Dit kan leiden tot een verstoord slaap-waakritme en moeite met inslapen en wakker blijven.

  3. Toename van schermgebruik: Met de toename van thuiswerken en online lessen zijn veel mensen meer tijd gaan besteden achter een scherm. Dit kan leiden tot een verstoord slaappatroon, omdat het blauwe licht dat van schermen afkomstig is, de aanmaak van melatonine kan verstoren.

  4. Verminderde fysieke activiteit: De sluiting van sportscholen en beperkingen op fysieke activiteit buitenshuis kunnen leiden tot een vermindering van lichaamsbeweging. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en problemen met inslapen 's nachts.

Wat kunt u doen om beter te slapen tijdens de pandemie?

  1. Houd een regelmatig slaap-waakritme: Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt om uw biologische klok te reguleren en kan helpen om beter te slapen.

  2. Beperk schermgebruik: Beperk de tijd die u achter een scherm doorbrengt, vooral 's avonds. Het blauwe licht van schermen kan de aanmaak van melatonine verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

  3. Creëer een ontspannen omgeving: Creëer een ontspannen en rustige omgeving in uw slaapkamer. Dit kan betekenen dat u de kamer donkerder maakt, de temperatuur verlaagt en rustgevende muziek afspeelt.

  4. Oefen ontspanningstechnieken: Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, yoga en meditatie kunnen helpen om stress en angst te verminderen en de slaap te bevorderen.

  5. Blijf fysiek actief: Blijf fysiek actief, ook als u niet naar de sportschool kunt gaan of beperkt bent in uw buitenactiviteiten. Probeer thuis oefeningen te doen of ga wandelen of fietsen als dat mogelijk is.