21 maanden slecht slapen

Als ouder is het frustrerend en uitputtend om te merken dat je kind van 21 maanden slecht slaapt. Het kan leiden tot vermoeidheid, stress en een algemeen gevoel van onwelzijn. Er zijn verschillende redenen waarom een kind van 21 maanden slecht kan slapen en in deze tekst zullen we kijken naar enkele van deze redenen en wat je kunt doen om de slaap van je kind te verbeteren.

Redenen voor slechte slaap

 1. Verstoorde slaapcyclus

Kinderen van 21 maanden gaan door verschillende fasen van de slaapcyclus, inclusief REM- en non-REM-slaap. Soms kan het voorkomen dat ze wakker worden tussen deze cycli in en het moeilijk vinden om weer in slaap te vallen.

 1. Nachtmerries

Kinderen van deze leeftijd kunnen last hebben van nachtmerries en nachtelijke angsten, wat kan leiden tot een onderbreking van de slaap.

 1. Fysieke ongemakken

Fysieke ongemakken, zoals tandjes krijgen of een verstopte neus, kunnen het moeilijk maken voor kinderen om comfortabel te slapen en leiden tot slaapverstoring.

 1. Slechte slaapgewoonten

Slechte slaapgewoonten, zoals het drinken van cafeïnehoudende dranken of het spelen van videogames voor het slapengaan, kunnen de slaap van kinderen van 21 maanden verstoren.

Tips om de slaap te verbeteren

 1. Een vast slaapritueel

Een vast slaapritueel kan helpen om de slaapcyclus van je kind te reguleren. Dit kan een warm bad, een verhaaltje of een slaapliedje omvatten, wat aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen.

 1. Comfortabele slaapomgeving

Het creëren van een comfortabele slaapomgeving, met een koele temperatuur, een comfortabel bed en een rustige sfeer, kan bijdragen aan een betere slaap voor je kind.

 1. Tandjes

Als je kind last heeft van tandjes krijgen, kun je pijnverlichtende middelen zoals een koel bijtspeeltje geven voordat ze naar bed gaan.

 1. Angsten

Als je kind bang is in het donker, kan het helpen om een nachtlampje te gebruiken of een knuffel te geven om ze te kalmeren.

 1. Voldoende lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag kan helpen om overtollige energie te verbranden en de slaap te verbeteren. Het kan ook bijdragen aan een beter slaapritme.

 1. Gezond eten

Het voeden van je kind met gezonde voeding gedurende de dag kan ook bijdragen aan een betere slaap. Het kan helpen om cafeïne te vermijden en suikerhoudende dranken te beperken.

 1. Consistentie

Consistentie is belangrijk bij het creëren van gezonde slaapgewoonten.