zwanger slapen op rechterzij

Zwangerschap is een tijd van grote veranderingen in het lichaam van een vrouw. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap goed voor jezelf en je groeiende baby te zorgen. Een veelgestelde vraag is of het veilig is om tijdens de zwangerschap op je rechterzij te slapen. In dit artikel bespreken we deze vraag en kijken we naar de voor- en nadelen van slapen op de rechterzij tijdens de zwangerschap.

Waarom slapen op de linkerzij wordt aanbevolen

Tijdens de zwangerschap wordt het aangeraden om op je linkerzij te slapen. Dit komt omdat de linkerzij de beste positie is voor de doorbloeding van de baarmoeder, de placenta en de baby. Als je op je linkerzij slaapt, wordt de druk op de grote bloedvaten verminderd en wordt de doorbloeding verbeterd. Hierdoor krijgt de baby meer zuurstof en voedingsstoffen.

Bovendien kan slapen op de linkerzij helpen bij het verminderen van rugpijn en het voorkomen van zwelling van de enkels, voeten en benen.

Is slapen op de rechterzij veilig tijdens de zwangerschap?

Slapen op de rechterzij tijdens de zwangerschap is in principe veilig. Er zijn geen aanwijzingen dat het schadelijk is voor de baby. Er zijn echter enkele nadelen verbonden aan het slapen op de rechterzij tijdens de zwangerschap.

  1. Verminderde doorbloeding

Wanneer je op je rechterzij slaapt, kan de druk op de grote bloedvaten toenemen. Dit kan leiden tot verminderde doorbloeding van de baarmoeder, de placenta en de baby.

  1. Maagzuur

Slapen op de rechterzij kan maagzuur veroorzaken. Dit komt doordat de maag hoger komt te liggen, waardoor het maagzuur gemakkelijker terug kan stromen naar de slokdarm. Dit kan leiden tot brandend maagzuur en ongemak.

  1. Rugpijn

Slapen op de rechterzij kan leiden tot rugpijn. Dit komt doordat de ruggengraat niet in een natuurlijke houding ligt, waardoor de rugspieren worden belast.

Tips voor het slapen op de rechterzij tijdens de zwangerschap

Als je toch op je rechterzij wilt slapen tijdens de zwangerschap, zijn er enkele dingen die je kunt doen om het comfortabeler te maken:

  1. Gebruik een zwangerschapskussen

Een zwangerschapskussen kan helpen om de druk op de buik en rug te verminderen. Je kunt het kussen tussen je benen leggen en onder je buik plaatsen om de druk te verlichten.

  1. Kies voor een zijden of katoenen laken

Zijden en katoenen lakens zijn zachter en soepeler dan andere materialen, waardoor het gemakkelijker is om op de zij te slapen.