Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer?

Bzzz. Bzzzzzzzzz. Bzzzzzzzzzzz. Het geluid wat we allemaal haten: vliegende muggen in je slaapkamer. Ze houden je niet alleen wakker, ze prikken je ook nog eens lek. Het gevolg? Irritante, jeukende muggenbulten waar je niet vanaf kan blijven.

Gelukkig hebben we een paar tips voor je. Je ontdek hoe je muggen uit je slaapkamer houdt, maar ook wat je moet doen als je toch gestoken bent. Lees snel verder.

Waar komen muggen op af?

Voordat je ontdekt hoe je ze moet bestrijden is het handig om te weten waar muggen op af komen. Vergeet wat je ouders altijd zeiden: muggen komen niet af op zoet bloed. Waar ze wel op afkomen? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat muggen dol zijn op huid met hoge hoeveelheden aan steroïden of cholesterol. Muggen bepalen vanaf een meter of 50 al of je hun diner wordt, of niet.

Daarnaast zijn deze vliegende bloedzuigers ook dol op beweging en warmte. Als je uit je hete douche stapt en zo in bed duikt heb je dus een grote kans dat je geprikt wordt.

Ondanks dat deze factoren invloed hebben over wie vaker geprikt wordt, zegt het niets over prikvrij de nacht doorkomen. We worden allemaal wel eens geprikt.

Gelukkig zijn er allerlei middelen om te voorkomen dat het zo ver komt.

Zo houd je muggen buiten je kamer

Voorkomen is ook beter dan genezen. Daarom hebben we een paar tips om muggen buiten de deur te houden.

1. Zorg dat je geen stilstaand water rond je huis hebt

Muggen leggen hun eitjes neer in stilstaand water. Kijk dus goed rondom je huis of je ergens stilstaand water hebt. Denk aan een zwembad dat je niet meer gebruikt of regenwater dat niet wegstroomt. 

2. Maai het gras

Muggen verstoppen zich in het gras. Als je je gras maait, maak je in feite de verstopplek van de muggen kapot. En als je een beetje geluk hebt neem je gelijk wat muggen mee.

3. Houd je ramen dicht of gebruik een insectenhor

Dit lijkt heel logisch, maar wordt vaak toch nog vergeten. Houd je ramen dicht, of gebruik een hor. Zo kan je je raam opendoen zonder dat insecten je (slaap)kamer binnenkomen. Zorg er dan ook voor dat je je ramen, zelfs als het warm is, dicht houdt. Heb je verkoeling nodig? Zorg dan voor een airco of ventilator.

Verschillende middelen om je te beschermen tegen muggen

Door de jaren heen zijn er veel producten uitgevonden om muggen buiten de deur te houden. Dit zijn een paar van de populairste voor je.

1. Muggen verjagen met anti-muggenspray

Er zijn verschillende merken muggensprays, maar ze werken in principe allemaal hetzelfde. In de spray zitten stoffen die de muggen wegjagen. Je spuit de spray op de buitenkant van je kleding, beddengoed of je huid. De spray beschermt je zo’n 10 uur tegen muggen.

2. Bestrijd muggen met anti-muggenplanten

Er zijn verschillende planten, voor binnen en buiten, waarom muggen een hekel aan hebben. Een paar voorbeelden:

- Citroengeranium
- Lavendel
- Smeerwortel
- Eucalyptus
- Kelk bekerplant

3. Weer muggen met een klamboe

Simpel maar effectief: je beschermt jezelf met een klamboe en de muggen komen niet eens bij je in de buurt. Een klamboe om je bed hangen is ook nog eens de goedkoopste optie.

Ik ben toch gebeten. Wat helpt tegen deze vervelende muggenbeten?

Was je muggenbult met zeep en warm water. Daarnaast zijn er zat middeltjes tegen de jeuk. Ook helpt het om een icepack tijdelijk op je muggenbult te houden.

Maar het belangrijkste is om niet te gaan krabben. Ik weet het, dat is heel moeilijk. Toch moet je het niet doen, omdat je het dan alleen maar erger maakt.