Wat is jersey stof?

Jersey is een bepaalde manier van stof weven. Het is dus geen stof op zich, maar een manier om een stof te maken. Jersey wordt namelijk in verschillende materialen gemaakt.

Waar wordt jersey van gemaakt?

Ooit werd jersey gemaakt van wol, maar tegenwoordig is dat eigenlijk bijna altijd van katoen. Jersey katoen wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Denk aan kleding en beddengoed.

Het bijzondere ontstaan van jersey

De stof is ergens tijdens de middeleeuwen ontdekt. Dit gebeurde in op Jersey, een klein eiland naast Frankrijk. Jersey werd vooral gebruikt voor de kleding van mannen. Denk bijvoorbeeld aan truien voor vissers.

Dat bleef zo tot ergens begin 19e eeuw. Niemand minder dan Coco Chanel begon de stof te gebruiken voor vrouwenmode. Ze maakte er onder andere jurken en jassen van.

De 2 verschillende soorten jersey

Er zijn 2 soorten jersey. Je hebt standaard jersey en dubbel-jersey.

Standaard jersey: deze stof is aan de ene kant glad, aan de andere zijde is hij ruwer. Doordat normaal jersey minder behandeling nodig heeft, is het een goedkopere variant.

Dubbel-jersey: dit zijn twee stoffen jersey aan elkaar gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je kleding of beddengoed aan beide kanten heerlijk zacht is.

De beste eigenschappen van jersey stof

Je herkent jersey aan een aantal kenmerken. Dit zijn ze:

  • Jersey is rekbaar.
  • Jersey is zacht.
  • Jersey is ondoorzichtig.
  • Jersey ‘ademt’.
  • Jersey is absorberend.

Hier wordt jersey vooral voor gebruikt

Jersey is een geweldig materiaal dat geschikt is voor, en op, allerlei soorten kleding, beddengoed en meer. Denk aan: