wanneer stoppen met fles voor slapen

Het stoppen met de fles voor het slapengaan is een belangrijke mijlpaal voor jonge kinderen en hun ouders. Het kan een uitdaging zijn om te weten wanneer het juiste moment is om de fles te elimineren en hoe dit het beste kan worden gedaan. In dit artikel bespreken we enkele richtlijnen en tips voor het stoppen met de fles voor het slapengaan.

Wanneer is het tijd om te stoppen?

De meeste kinderen hebben tegen de leeftijd van 12 tot 18 maanden geen fles meer nodig voor het slapengaan. Op deze leeftijd moeten de meeste kinderen in staat zijn om voldoende voeding binnen te krijgen via andere bronnen, zoals vast voedsel en bekers. Het is ook belangrijk om op te merken dat het gebruik van een fles na de leeftijd van 1 jaar het risico op cariës (tandbederf) kan verhogen.

Tekenen dat uw kind klaar is om te stoppen

  • Uw kind drinkt niet altijd de hele fles leeg voor het slapengaan.
  • Uw kind heeft al tanden en begint te kauwen op vast voedsel.
  • Uw kind begint te vragen om andere dranken of voedingsmiddelen voor het slapengaan.
  • Uw kind heeft geen interesse meer in de fles.

Tips voor het stoppen met de fles voor het slapengaan

  1. Maak het een geleidelijke overgang

Een geleidelijke overgang naar het stoppen met de fles voor het slapengaan kan het gemakkelijker maken voor uw kind om zich aan te passen. Begin met het verminderen van de hoeveelheid melk of formule in de fles. Geef bijvoorbeeld in plaats van 8 ons flesvoeding, 6 ons en vul de rest aan met water. Verlaag vervolgens de hoeveelheid verder totdat er helemaal geen melk of formule meer in zit.

  1. Geef een beker

Geef uw kind een beker met water in plaats van de fles voor het slapengaan. Dit kan uw kind helpen om te wennen aan het drinken uit een beker in plaats van uit een fles. Het kan ook helpen om het risico op cariës te verminderen.

  1. Houd uw kind bezig

Zorg ervoor dat uw kind voor het slapengaan genoeg tijd heeft om te spelen en te bewegen, zodat hij of zij niet aan de fles denkt. Lees bijvoorbeeld samen een boekje, zing liedjes, of speel een rustig spelletje.

  1. Houd uw kind comfortabel

Als uw kind gewend is om met een fles in slaap te vallen, kan het helpen om iets anders te introduceren dat comfort biedt. Geef bijvoorbeeld een zachte knuffel of deken waar uw kind mee kan knuffelen en zich veilig voelt.

  1. Blijf consistent

Het is belangrijk om consistent te blijven bij het stoppen met de fles voor het slapengaan. Zodra u de beslissing hebt genomen om de fles te elimineren, houd u zich eraan. Laat uw kind niet op sommige avonden de fles wel en op andere avonden niet krijgen.