straling telefoon slapen

Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen hun mobiele telefoon tot het moment van slapen. Het is vaak een gewoonte om onze telefoons te gebruiken terwijl we in bed liggen om berichten te lezen, op sociale media te scrollen of een video te bekijken. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van de negatieve effecten van de straling van hun mobiele telefoon op hun slaap. In dit artikel zullen we bespreken wat de effecten zijn van straling van mobiele telefoons op onze slaap en wat we kunnen doen om deze effecten te verminderen.

Wat is straling van mobiele telefoons?

Mobiele telefoons zenden elektromagnetische straling uit in de vorm van radiofrequenties. Deze straling wordt gegenereerd door de antenne van de telefoon en is nodig om verbinding te maken met het mobiele netwerk. Dit kan invloed hebben op ons lichaam, omdat onze cellen elektrisch geladen zijn en in staat zijn om elektromagnetische straling te absorberen.

Effecten van straling van mobiele telefoons op de slaap

  1. Verstoring van de slaapcyclus

Straling van mobiele telefoons kan de slaapcyclus verstoren, omdat het de melatonineproductie kan verminderen. Melatonine is een hormoon dat het lichaam aanmaakt om ons te helpen slapen. Het wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen en het wordt geproduceerd wanneer het lichaam minder licht waarneemt. Wanneer de telefoon straling uitzendt, kan dit de productie van melatonine beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

  1. Verhoogde stressniveaus

Straling van mobiele telefoons kan leiden tot verhoogde stressniveaus, wat op zijn beurt kan leiden tot slaapproblemen. Het gebruik van mobiele telefoons, vooral vlak voor het slapen, kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt wanneer we gestrest zijn, en het kan ons lichaam en onze geest activeren, wat kan leiden tot moeilijkheden om in slaap te vallen.

  1. Minder diepe slaap

Het gebruik van mobiele telefoons kan leiden tot minder diepe slaap, omdat de straling de hoeveelheid delta-golven in de hersenen kan verminderen. Delta-golven zijn de langzaamste hersengolven en ze zijn kenmerkend voor de diepe slaap. Als de hoeveelheid delta-golven afneemt, kan dit leiden tot een minder diepe slaap en minder herstel van het lichaam.

Wat kun je doen om de effecten van straling van mobiele telefoons op slaap te verminderen?

  1. Beperk het gebruik van mobiele telefoons

Een van de beste manieren om de effecten van straling van mobiele telefoons op de slaap te verminderen, is door het gebruik van mobiele telefoons te beperken, vooral vlak voor het slapen. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen te stoppen met het gebruik van mobiele apparaten.