slecht slapen door hormonen

Slecht slapen kan een negatieve invloed hebben op ons dagelijks leven. Het kan leiden tot concentratieproblemen, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Er zijn verschillende factoren die ons slaappatroon kunnen beïnvloeden, waaronder onze hormonen. Hormonen spelen een belangrijke rol in het reguleren van ons slaappatroon en een verstoring van deze hormonen kan leiden tot slaapproblemen. In dit artikel bespreken we de hormonen die invloed hebben op ons slaappatroon en hoe deze hormonen kunnen leiden tot slecht slapen.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van ons slaap-waakritme en wordt vaak aangeduid als het "slaaphormoon". Melatonine wordt afgegeven wanneer het donker wordt en stimuleert ons lichaam om te gaan slapen. Wanneer het licht wordt, stopt de productie van melatonine en worden we wakker.

Een verstoring van het natuurlijke ritme van melatonine kan leiden tot slaapproblemen. Bijvoorbeeld, blootstelling aan kunstmatig licht, zoals het licht van computerschermen, smartphones en televisies, kan de natuurlijke productie van melatonine verstoren. Dit kan leiden tot slaapproblemen, omdat ons lichaam niet op natuurlijke wijze in slaap kan vallen.

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren. Het wordt vaak aangeduid als het "stresshormoon", omdat het wordt afgegeven in reactie op stress. Cortisol is ook betrokken bij ons slaap-waakritme en wordt afgegeven om ons lichaam wakker en alert te houden. Het niveau van cortisol in ons lichaam piekt 's ochtends en neemt af naarmate de dag vordert.

Een verstoring van de cortisolproductie kan leiden tot slaapproblemen. Bijvoorbeeld, mensen die lijden aan chronische stress hebben vaak verhoogde cortisolniveaus, zelfs 's nachts. Dit kan leiden tot moeilijkheden met in slaap vallen en doorslapen.

Progesteron

Progesteron is een hormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de menstruatiecyclus bij vrouwen en heeft ook invloed op ons slaappatroon. Progesteron heeft een kalmerende werking op ons lichaam en kan helpen bij het in slaap vallen.

Een daling van de progesteronspiegel kan leiden tot slaapproblemen bij vrouwen. Dit kan optreden tijdens de menstruatiecyclus, omdat de progesteronspiegel daalt in de aanloop naar de menstruatie. Dit kan leiden tot moeilijkheden met in slaap vallen en doorslapen.

Oestrogeen

Oestrogeen is een hormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken bij vrouwen. Het speelt een belangrijke rol bij de regulering van de menstruatiecyclus en heeft ook invloed op ons slaappatroon.