rhodiola en slapen

Rhodiola is een kruid dat groeit in bergachtige gebieden in Europa en Azië. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen, waaronder het verlichten van vermoeidheid en angst. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Rhodiola ook gunstige effecten kan hebben op slaap en slaapstoornissen.

Rhodiola wordt beschouwd als een adaptogeen, wat betekent dat het het vermogen van het lichaam om te reageren op stress kan versterken. Het kan ook helpen om de niveaus van bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, te verhogen. Deze neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij het reguleren van stemming en slaap.

Slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, kunnen worden veroorzaakt door stress, angst en depressie. Rhodiola kan helpen om deze symptomen te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen. Een studie uit 2017 toonde aan dat Rhodiola de slaapkwaliteit en de alertheid overdag bij volwassenen met slapeloosheid verbeterde.

Een andere studie uit 2018 toonde aan dat Rhodiola de slaapduur en -kwaliteit verbeterde bij muizen die waren blootgesteld aan chronische stress. De muizen die Rhodiola kregen, hadden ook lagere niveaus van het stresshormoon cortisol in hun bloed.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de effecten van Rhodiola op slaap te bepalen, zijn er verschillende manieren waarop Rhodiola kan worden gebruikt om een goede nachtrust te bevorderen.

  1. Gebruik Rhodiola als supplement

Rhodiola is verkrijgbaar in supplementvorm in de vorm van capsules, poeders en tincturen. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het gebruik van een nieuw supplement, vooral als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

  1. Gebruik Rhodiola in combinatie met andere slaapbevorderende supplementen

Rhodiola kan worden gecombineerd met andere slaapbevorderende supplementen, zoals magnesium en valeriaanwortel, om de slaap te verbeteren. Overleg met een arts of een gekwalificeerde natuurgeneeskundige voordat je supplementen gaat combineren.

  1. Drink Rhodiola thee

Rhodiola thee kan worden gemaakt door de wortel van de plant te koken in water. De thee heeft een licht bittere smaak en kan worden gezoet met honing of stevia. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Rhodiola afkomstig is van een betrouwbare bron en om een arts te raadplegen voordat je de thee gaat gebruiken.

  1. Vermijd het gebruik van Rhodiola voor het slapengaan

Hoewel Rhodiola kan helpen om de slaap te verbeteren, kan het stimulerende effecten hebben als het kort voor het slapengaan wordt ingenomen. Het is aan te raden om Rhodiola enkele uren voor het slapengaan in te nemen om de slaap niet te verstoren.