met lenzen slapen

Het is verleidelijk om de lenzen in te houden wanneer u moe bent of geen zin hebt om ze uit te doen voor het slapen gaan. Maar het slapen met lenzen in kan ernstige gevolgen hebben voor uw ogen. Het is niet alleen oncomfortabel, maar het kan ook leiden tot infecties, irritaties, hoornvliesbeschadiging en zelfs permanent verlies van het gezichtsvermogen.

Waarom is slapen met lenzen in zo gevaarlijk?

Wanneer u met lenzen slaapt, blijft het oppervlak van de lens in contact met uw oog, waardoor de zuurstoftoevoer beperkt wordt. Dit kan leiden tot uitdroging en irritatie van het hoornvlies. Ook kan het leiden tot ophoping van bacteriën op de lens, waardoor de kans op een infectie groter wordt. Lenzen zijn ontworpen om zuurstof door te laten, maar dit gebeurt alleen wanneer er voldoende traanvocht aanwezig is om de lens vochtig te houden.

Wat zijn de risico's van slapen met lenzen in?

  1. Infecties

Een van de grootste risico's van slapen met lenzen in is dat het kan leiden tot infecties. Bacteriën en andere micro-organismen kunnen zich ophopen op de lens en in het oog, waardoor het risico op een ooginfectie toeneemt. Dit kan leiden tot ontstekingen, pijnlijke ogen, gevoeligheid voor licht en zelfs permanent verlies van het gezichtsvermogen.

  1. Irritatie

Slapen met lenzen in kan ook leiden tot irritatie van het oog. Dit kan leiden tot roodheid, jeuk, zwelling en branderige ogen. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van allergieën en andere oogproblemen vergroten.

  1. Hoornvliesbeschadiging

Een ander risico van slapen met lenzen in is hoornvliesbeschadiging. Als de lenzen te strak zitten, kunnen ze het hoornvlies beschadigen en leiden tot een infectie. Dit kan leiden tot ernstige oogproblemen en zelfs permanente schade aan het oog.

Hoe voorkomt u de risico's van slapen met lenzen in?

  1. Verwijder de lenzen voordat u gaat slapen

De eenvoudigste manier om de risico's van slapen met lenzen in te voorkomen, is door ze uit te nemen voordat u gaat slapen. Zorg ervoor dat u de lenzen voorzichtig verwijdert en uw handen grondig wast voordat u ze aanraakt.

  1. Gebruik daglenzen

Als u bang bent om de lenzen kwijt te raken of het gedoe vindt om ze uit te nemen voordat u gaat slapen, kunt u daglenzen overwegen. Deze lenzen hoeven niet gereinigd te worden en kunnen na gebruik worden weggegooid. Dit is een handige optie voor mensen die af en toe lenzen dragen of alleen lenzen willen dragen voor speciale gelegenheden.