maagzuur in luchtpijp tijdens slapen

Maagzuur dat in de luchtpijp terechtkomt tijdens het slapen kan zeer ongemakkelijk zijn en kan leiden tot veel gezondheidsproblemen. In deze tekst bespreken we de oorzaken van maagzuur in de luchtpijp tijdens het slapen en geven we enkele tips om het te voorkomen.

Wat is maagzuur in de luchtpijp?

Maagzuur in de luchtpijp is een aandoening waarbij het maagzuur uit de maag terugstroomt in de slokdarm en vervolgens in de luchtpijp terechtkomt. Dit kan leiden tot hoesten, keelpijn, heesheid en een branderig gevoel in de keel.

Oorzaken van maagzuur in de luchtpijp

Er zijn verschillende oorzaken van maagzuur in de luchtpijp, waaronder:

  1. GERD: GERD (gastro-oesofageale refluxziekte) is een aandoening waarbij het maagzuur uit de maag terugstroomt in de slokdarm en vervolgens in de luchtpijp terechtkomt. GERD kan worden veroorzaakt door een zwakke slokdarmspier, overgewicht, roken, alcoholgebruik en bepaalde voedingsmiddelen.

  2. Obstructieve slaapapneu: Obstructieve slaapapneu is een aandoening waarbij de luchtweg wordt geblokkeerd tijdens de slaap, waardoor er zuurstofgebrek ontstaat. Dit kan leiden tot snurken en GERD, waardoor maagzuur in de luchtpijp terechtkomt.

  3. Hiatus hernia: Hiatus hernia is een aandoening waarbij de maag omhoog beweegt door een opening in het middenrif en in de borstholte terechtkomt. Dit kan leiden tot GERD en maagzuur in de luchtpijp.

  4. Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals pijnstillers, bloeddrukverlagende middelen en antidepressiva, kunnen GERD veroorzaken en maagzuur in de luchtpijp terecht doen komen.

Tips om maagzuur in de luchtpijp te voorkomen

  1. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: Vermijd voedingsmiddelen die GERD kunnen veroorzaken, zoals citrusvruchten, tomaten, vet voedsel, chocolade, koffie, thee, frisdrank en alcohol.

  2. Eet kleine maaltijden: Eet kleine maaltijden verspreid over de dag om de druk op de maag te verminderen en GERD te voorkomen.

  3. Vermijd eten vlak voor het slapengaan: Wacht minstens twee uur na het eten voordat je gaat slapen, zodat het voedsel de tijd heeft om te verteren en maagzuur niet terug kan stromen in de slokdarm en de luchtpijp.