kind bij ouders in bed slapen tot welke leeftijd

Veel ouders vragen zich af tot welke leeftijd het veilig en normaal is om hun kind bij hen in bed te laten slapen. Het antwoord op deze vraag kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ontwikkeling van het kind en de wensen van de ouders. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van het samen slapen met een kind en tot welke leeftijd het veilig en verantwoord is.

Voordelen van samen slapen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan samen slapen, waaronder:

  1. Emotionele binding: samen slapen kan de band tussen ouders en kind versterken en een gevoel van veiligheid en nabijheid creëren.

  2. Gemakkelijker borstvoeding geven: samen slapen kan het gemakkelijker maken om borstvoeding te geven en het kan de borstvoeding bevorderen.

  3. Veiligheid: wanneer een kind bij de ouders in bed slaapt, kan dit de veiligheid van het kind verhogen, omdat het kind niet alleen is.

Nadelen van samen slapen

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan samen slapen, waaronder:

  1. Slaapproblemen: het kan moeilijker zijn om een goede nachtrust te krijgen wanneer er meer mensen in bed liggen, omdat de slaap van iedereen kan worden verstoord.

  2. Veiligheid: wanneer er niet aan bepaalde veiligheidsrichtlijnen wordt voldaan, kan samen slapen leiden tot verstikking, oververhitting of andere verwondingen.

  3. Afhankelijkheid: het kan leiden tot afhankelijkheid van het kind van de aanwezigheid van de ouders om te kunnen slapen, wat problemen kan veroorzaken wanneer het kind later zelfstandig moet gaan slapen.

Tot welke leeftijd is het veilig om samen te slapen?

De American Academy of Pediatrics (AAP) raadt aan om baby's en jonge kinderen in een apart wiegje of bedje te laten slapen in dezelfde kamer als de ouders gedurende de eerste zes tot twaalf maanden van hun leven. Dit kan de veiligheid van het kind verhogen en bijdragen aan een goede nachtrust voor zowel het kind als de ouders. Na de eerste verjaardag van het kind kunnen ouders ervoor kiezen om het kind in een eigen bed te laten slapen of om het kind bij hen in bed te laten slapen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en de behoeften van het kind.

Als ouders ervoor kiezen om hun kind bij hen in bed te laten slapen, is het belangrijk om bepaalde veiligheidsrichtlijnen te volgen om de risico's te minimaliseren. Deze richtlijnen omvatten onder meer:

  1. Gebruik een stevig en vlak matras dat in goede staat verkeert.

  2. Gebruik geen kussens, dekbedden of andere zachte materialen in het bed.

  3. Plaats het bed tegen de muur en gebruik een bedhekje om te voorkomen dat het kind uit bed valt.

  4. Laat het kind niet tussen de ouders in slapen, omdat dit het risico op verstikking of oververhiiting vergroot.