hoeveel calorien verbrand je met slapen

Slapen is een van de meest fundamentele activiteiten van het leven en is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Het is een natuurlijke manier voor het lichaam om te herstellen en zich op te laden. Maar hoeveel calorieën verbrandt het lichaam eigenlijk tijdens het slapen? In dit artikel bespreken we de wetenschap achter het calorieverbruik tijdens het slapen en hoe het kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Calorieverbruik tijdens het slapen

Het aantal calorieën dat het lichaam verbrandt tijdens het slapen, varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, lengte en geslacht. Over het algemeen verbrandt het lichaam tijdens het slapen minder calorieën dan tijdens lichamelijke activiteit, maar toch is het calorieverbruik tijdens het slapen significant.

Volgens studies verbrandt een persoon die 8 uur slaapt, gemiddeld tussen de 350 en 500 calorieën, afhankelijk van de lichaamsbouw. Dit komt neer op ongeveer 44 tot 63 calorieën per uur. Hoewel dit aantal niet zo hoog lijkt, telt het op over een periode van acht uur, wat resulteert in een aanzienlijk aantal verbrande calorieën.

Hoe draagt slaap bij aan gewichtsverlies?

Hoewel slaap zelf niet direct tot gewichtsverlies leidt, kan een gebrek aan slaap bijdragen aan gewichtstoename. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die minder slapen, meer kans hebben op overgewicht en obesitas. Dit komt doordat het gebrek aan slaap leidt tot hormonale veranderingen in het lichaam die de eetlust beïnvloeden en het metabolisme vertragen.

Wanneer we minder slapen dan aanbevolen, stijgt het niveau van het hongerhormoon ghreline en daalt het niveau van het verzadigingshormoon leptine. Dit kan leiden tot een verhoogde eetlust en het verlangen naar calorierijk voedsel. Bovendien kan slaaptekort de stofwisseling vertragen, wat het lichaam minder efficiënt maakt in het verbranden van calorieën.

Hoe kun je het calorieverbruik tijdens het slapen verhogen?

Er zijn verschillende manieren om het calorieverbruik tijdens het slapen te verhogen, waaronder:

  1. Verhoog de stofwisseling

Een hogere stofwisseling kan leiden tot een hoger calorieverbruik, zelfs tijdens het slapen. Om de stofwisseling te verhogen, is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en regelmatig te bewegen.

  1. Verhoog de spiermassa

Spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetweefsel, zelfs tijdens rust. Door het opbouwen van spiermassa, kan het lichaam meer calorieën verbranden, zelfs tijdens het slapen. Krachttraining is een effectieve manier om spiermassa op te bouwen.