geen geldigheid tijdens slapen

Er is een veelgehoorde uitspraak die zegt dat een afspraak of belofte die gemaakt is tijdens het slapen geen geldigheid heeft. Dit betekent dat als je tijdens het slapen iets belooft of afspraken maakt, dit niet serieus genomen hoeft te worden. In deze tekst bespreken we de achtergrond van deze uitspraak en waarom het geen geldigheid heeft tijdens het slapen.

Het idee dat beloftes en afspraken die gemaakt worden tijdens het slapen niet serieus genomen hoeven te worden, is al eeuwen oud. In de oudheid geloofde men dat slaap een toestand was waarin de geest niet volledig aanwezig was en dat de dingen die tijdens het slapen werden gezegd of gedaan niet serieus bedoeld waren. In sommige culturen werden beloftes of afspraken die tijdens het slapen werden gemaakt, zelfs als een grap beschouwd.

In moderne tijden wordt deze uitspraak niet meer serieus genomen als een culturele overtuiging, maar als een gezegde of een grap. Het idee is dat de persoon die slaapt zich niet volledig bewust is van zijn of haar acties en daarom niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dingen die hij of zij zegt of doet.

De wetenschap lijkt het idee te ondersteunen dat de geest niet volledig aanwezig is tijdens het slapen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenactiviteit tijdens de verschillende stadia van slaap verschilt van de hersenactiviteit tijdens het waken. De hersenactiviteit tijdens de diepe slaap is bijvoorbeeld veel langzamer dan tijdens het waken. Hierdoor is de persoon minder alert en bewust van zijn of haar omgeving.

Bovendien hebben veel mensen slaapstoornissen zoals slaapwandelen, slaappraten en nachtmerries, die het nog moeilijker maken om serieus te nemen wat er tijdens het slapen wordt gezegd of gedaan. Mensen die slaapwandelen zijn bijvoorbeeld niet volledig bewust van hun omgeving en kunnen zich niet herinneren wat ze tijdens de slaap hebben gedaan. Slaappraten is een ander fenomeen waarbij de persoon spreekt tijdens de slaap zonder zich bewust te zijn van wat hij of zij zegt.

Dus hoewel de uitspraak "geen geldigheid tijdens het slapen" niet serieus genomen kan worden als een culturele overtuiging, zijn er wel wetenschappelijke en praktische redenen waarom de dingen die tijdens het slapen worden gezegd of gedaan niet serieus genomen hoeven te worden. De persoon die slaapt is niet volledig bewust en daarom niet in staat om serieus te handelen of te communiceren.

Tenslotte is het belangrijk om te benadrukken dat hoewel afspraken en beloftes die tijdens het slapen gemaakt zijn niet serieus genomen hoeven te worden, de relatie tussen de betrokkenen niet in gevaar mag komen.