Je wil elke nacht weer fris en fruitig slapen, toch? Dan moet je regelmatig je bed verschonen en je beddengoed wassen. Maar ja: hoe vaak moet je dat doen? Hoe vaak is het nodig om je dekbed, dekbedovertrek, kussen en meer te wassen? En op hoeveel graden moet dat dan? Ontdek hier alle antwoorden, zodat je beddengoed altijd lekker fris is en je als een roos slaapt.

Dekbed wassen en verschonen

We beginnen bovenaan met je dekbed. Hier slaap je elke nacht onder, of het nou warm of koud is. Het is dus belangrijk dat je dekbed lekker fris is, de vulling goed verdeeld is en je je fijn voelt als je eronder ligt. Je komt al een heel eind als je je dekbed regelmatig lucht. Hang hem dan buiten op of hang ‘m uit het raam.

Zo vaak moet je je dekbed wassen voor het beste resultaat

Wil je je dekbed echt goed wassen, zodat hij zo goed als nieuw is? Dan was je hem eens per 3 tot 5 jaar. Meer is echt niet nodig.

Dekbed in je wasmachine wassen

Soms moet je even je dekbed in de wasmachine proppen, maar dat kan geen kwaad. Was je dekbed, gebruik een flinke scheut wasverzachter en waspoeder. Stop er ook tennisballen bij, zodat de vulling van je dekbed mooi verdeeld wordt. Je krijgt dan geen plekken waar geen vulling zit, zodat je elke nacht weer lekker slaapt. Laat je dekbed dan goed drogen. Dit duurt een dag of 2.

Dekbed in je droger stoppen

Niet alle dekbedden kunnen in de droger. Je komt erachter of je dekbed in de droger kan door te kijken naar het waslabel. Zie je een vierkantje met daarin een rondje? Dan mag je dekbed in de droger.

Op hoeveel graden moet je je dekbed wassen?

Voor het beste resultaat was je je dekbed op 60 graden. Dit kan alleen niet met elk dekbed. Bekijk ook hiervoor het waslabel. Zo weet je precies hoe je je dekbed moet wassen.

Donzen dekbed wassen

Was je donzen dekbed op een programma was geschikt is voor wol of de fijne was. Doe dit tussen de 40 en 60 graden. Hoeveel temperatuur je wasmachine moet zijn vind je op het labeltje terug. Gebruik een tennisbal om te voorkomen dat de veertjes gaan klonteren. Tot slot: gebruik een kleine hoeveelheid wasmiddel. Laat daarna je donzen dekbed drogen.

Synthetisch dekbed wassen

Je synthetische dekbed was je vaak prima op 60 graden. Daarna droog je ze in de droger.

Hoeveel kg ruimte heb je nodig om je dekbed in de wastrommel te wassen?

Om je 2-persoonsdekbed te wassen heb je een wastrommel van minimaal 7 kilo nodig. Dan weet je zeker dat je dekbed makkelijk past.

Zelf je matras reinigen en schoonmaken

Altijd op een fris matras liggen? Maak dan een keer per jaar je matras schoon. Was de tijk van je matras gewoon in de wasmachine. Ondertussen laat je je matras lekker luchten.

Matras schoonmaken met soda

Heb je last van vlekken in je matras? Je krijgt deze er vrijwel altijd uit met een sopje en wat baking soda. Dit is gewoon in de supermarkt te koop. Dep de vlek, laat het goedje intrekken en klaar ben je.  

Dekbedovertrek wassen

Je dekbedovertrek was je eenvoudig in de wasmachine. Doe er een flinke scheut wasverzachter en wasmiddel bij, en hij ruikt en voelt weer zo goed als nieuw. Je doet er wel goed aan om het speciale beddengoedprogramma te gebruiken. Er wordt dan op een laag toerental gewassen.

Doe daarom ook alleen je beddengoed of dekbedovertrek in de wasmachine. Stop er een kleding bij.

Hoofdkussen wassen

Je houdt je kussen lekker fris door ‘m eens per twee maanden te wassen. Ze kom je af van alle kleine beestjes en bacteriën die erover kruipen, en verwijder je bijvoorbeeld zweetplekken. Vaak stop je je kussen gewoon in de wasmachine, maar dat kan niet altijd. Het ligt er een beetje aan wat voor kussen je hebt. 

Veren kussen wassen

Een veren kussen is dan weer niet handig om te wassen in je wasmachine. Dit zorgt er namelijk voor dat de vulling gaat klonten. Je kussen zal niet meer lekker liggen. Breng ‘m daarom naar een stomerij.

Donzen en synthetische kussens wassen

Je donzen kussen was je wel makkelijk in de wasmachine. Doe er een scheutje wasmiddel bij. Vaak was je donzen op 60 graden. Kijk even goed op het labeltje of dat in jouw geval ook zo is.

Zo haal je vlekken uit je kussen

Vlekken uit je kussen halen is vaak niet zo lastig. Gebruik een mengsel van wat lauw water, afwasmiddel, zeep, witte azijn en baking soda. Dit goedje is krachtig genoeg om allerlei vlekken uit je kussen te halen. Denk aan zweet, vetvlekken en zelfs bloed.

Hoeslaken wassen

Ook je hoeslaken kan makkelijk in de wasmachine. Het is het handigst om materialen samen met elkaar te wassen. Dus een katoenen hoeslaken met katoenen kussenslopen, etc. Was je hoeslaken op een lage temperatuur. Zo weet je zeker dat ‘ie niet krimpt. Hang je net-gewassen hoeslaken na de wasbeurt in de frisse buitenlucht.

Kan je je hoeslaken en dekbedovertrek samen wassen?

Ja, dat kan prima. Let wel op dat je hoeslaken en dekbedovertrek van ongeveer dezelfde soort stof zijn. Dat wil zeggen: doe zachte stoffen met elkaar, en harde ook. De ruwere stof zal zo niet je zachte hoeslaken beschadigen, en andersom.