Ga hier naar de Gratis Dekbed actie

Alle maten bedden op een rij: kies de juiste maat van het bed

De juiste maat van het bed is belangrijk om er goed in te slapen. Je hebt de keuze uit 1-persoons bedden, twijfelaars en 2-persoons bedden, waar je vervolgens de juiste maat van het dekbedovertrek bij kunt kiezen.

Bekijk de verschillende matrassen om daar je keuze uit te maken voor een van de verschillende maten. Je kunt daar zowel je hoeslaken als dekbed op afstemmen, zodat alles goed past.

Verschillende soorten bedden en hun afmetingen

We zetten allereerst de verschillende bed afmetingen voor je op een rij:

Type bed

Afmetingen

1-persoonsbed

70/80/90x200

Twijfelaar

140x200

2-persoonsbed

160/180/200x200

Zoals je ziet heb je de keuze uit een aantal verschillende bed afmetingen. De afmetingen van het eenpersoonsbed verschillen in de breedte, net als die van het 2-persoonsbed. De lengte van het bed is standaard 200cm, aangezien dat voldoende is om er ontspannen in te liggen. Er is voldoende ruimte voor je benen, terwijl je aan de andere kant met het kussen net niet helemaal aan het uiteinde hoeft te liggen.

De maten voor twijfelaar bedden bedragen eigenlijk altijd 140x200cm. Je hebt daarmee een ruim 1-persoonsbed tot je beschikking, waar je ook met 2 personen in kunt liggen. Houd er rekening mee dat dit bed de compacte keuze in een ruimte biedt voor 2 personen, indien je er altijd met z’n tweeën ligt is het een beter idee om de afmetingen van een 2-persoonsbed te kiezen.

Hoe breed is een 1-persoonsbed?

De afmetingen van het eenpersoonsbed zorgen er in ieder geval voor dat je daar alleen goed in kunt liggen. Houd er rekening mee dat 70cm voor de meeste mensen aan de smalle kant is. Vooral wanneer de neiging hebt om in je slaap relatief veel te draaien is het verstandig om gebruik te maken van de bredere afmetingen. Je voorkomt daarmee dat je steeds tegen de rand van het bed aan ligt, waardoor je daar wakker van zal worden of je er zelfs uit kunt rollen.

Binnen de afmetingen van het eenpersoonsbed kun je daarnaast kiezen voor 80cm of voor 90cm. De gemiddelde maat in Nederland bedraagt 80cm, daarmee heb je voldoende ruimte om je vrij te kunnen bewegen. Vind je het prettig om met een aantal kussens in je bed te slapen en heb je een relatief grote slaapkamer?

Je kunt er met een eenpersoonsbed van 90x200 dan voor zorgen dat je nog wat meer ruimte tot je beschikking hebt. Je weet dan in ieder geval zeker dat je in je slaap zonder problemen heen en weer kunt bewegen, zodat je de volgende ochtend ontspannen wakker wordt en je geen moeite met opstaan hebt.

Hoe breed is een twijfelaar?

Binnen de maten voor de twijfelaars heb je minder keuze, waardoor het gemakkelijker is om de juiste maat te bepalen. De lengte van het bed is standaard 200cm en qua breedte kun je uitgaan van 140cm. Dat is een stuk breder dan het grootste eenpersoonsbed, maar helpt je binnen de afmetingen van de tweepersoonsbedden te blijven. Met de 140cm heb je zelf een zeer ruim bed, waar je af en toe ook met z’n tweeën in kunt slapen.

Let op: indien je (bijna) altijd samen slaapt kan de twijfelaar aan de smalle kant zijn. Je hebt daaraan immers 2 keer een bed van 70cm voor één persoon, de minimale afmeting die daarvoor wordt gehanteerd.

Hoe breed is een 2-persoonsbed?

Binnen de afmetingen van de tweepersoonsbedden heb je opnieuw de keuze uit drie formaten. De maten van de bedden voor twee personen starten over het algemeen bij 160x200. Je hebt dan twee keer 80cm tot je beschikking, waardoor je daarin voldoende ruimte hebt om samen goed te kunnen slapen.

Indien een van de beiden relatief veel beweegt in zijn of haar slaap is het verstandig om de afmetingen van het bed een maat groter te kiezen. Je kunt dan gebruik maken van 180x200 . Als je zelf voldoende hebt aan 80cm breedte kan de ander 100cm gebruiken, waardoor zelfs de personen die veel draaien er ontspannen in zullen slapen.

Tenslotte heb je binnen de tweepersoonsbedden de keuze uit bedden met afmetingen van 200x200. Dat betekent dat de maten van de bedden je de maximale ruimte bieden. Dankzij twee keer 100cm aan breedte weet je in ieder geval zeker dat je beiden voldoende ruimte hebt om je te kunnen bewegen. Jullie zullen beiden ontspannen wakker worden en weinig moeite hebben met opstaan.