Ronde bank

Sinds het trieste overlijden van de koningin van de ronde banken Zaha Hadid en Vladimir Kagan - de onbetwiste architect van de gebogen bank - zijn de ronde speelse lijnen steeds vaker terug te vinden bij hedendaagse meubel designs. In zijn tijd was de 1950 gebogen Serpentine bank van Kagan een revolutie. De golvende lijnen contrasteerden de conventionele ontwerpen van die tijd en stimuleerden mensen om een ronde bank een centrale positie in elke kamer te geven - een hersenspinsel van Kagan speciaal voor zijn klanten die zijn kunst collecties en banken bewonderden.Een ronde bank is logischer, omdat je niet als vogels op een draad zit, in een rij. Mensen vinden het leuk om vrij te zitten, weg van de muur. Een gebogen bank moet in de ruimte zweven, net zoals binnen beplanting. Nu, bijna zeven decennia later, is zijn plek bij werelds grootste ontwerpers permanent veilig gesteld; de wenselijkheid ervan wordt uiteraard versterkt door zoveel jaren succes. Deze interieurontwerpen laten zien hoe krachtig de ronde bank nog steeds is in het ontwerp van de 21e eeuw.

Bekijk alle hoekbanken

Gebogen bank

2019 is het jaar waarin we risico’s nemen als het om decoratie gaat. Breng een muurschildering aan op je muur in plaats van behangen - je kunt er altijd later nog overheen schilderen! Koop een vloerkleed dat meer artistiek dan functioneel is. Gooi een vreemd gevormd kussen op je bed, waarom niet? We denken zelfs dat het meest alomtegenwoordige meubel - de bank - wat opschudding kan gebruiken. Het is ongetwijfeld het meest stressvolle meubelstuk om te kopen, de bank is vaak opnieuw vormgegeven door designlegendes als Isamu Noguchi en Pierre Paulin. Hoewel een bank met een ronde vorm niet baanbrekend is, is deze meestal gereserveerd voor mensen die het zich kunnen veroorloven een artistieke stijl te kiezen boven een praktische stijl. Tot voor kort dan. Na het overlijden van de legendarische ontwerper Vladimir Kagan in 2016 werd zijn iconische Serpentine bank al snel nagemaakt. Vanaf dat moment leek het alsof je er één zou kunnen aantreffen in elk interieur. En het heeft dus niet lang geduurd voordat die luxe designtrends naar ons gewone mensen overwaaide, dus nu kun je ronde banken terugvinden in bescheiden appartementen en huizen.

Serpentine bank

Neemt een ronde bank niet meer vloeroppervlak in beslag dan een traditionele bank die perfect in de hoeken past en die je helemaal tegen de muur aan kunt zetten? Zeker. Maar onthoud, dit is het jaar om risico's te nemen bij je thuis! Het kan betekenen dat je een paar centimeter van je woonkamer verliest, maar je krijgt er een heleboel stijl voor terug die je ruimte kan stimuleren.